Beyninizin Ödül Sistemini Nasıl Hacklersiniz?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Beyinde dopamin hormonunun salgılanmasını sağlayarak bize anında mutluluk, coşku ve doyum hissi veren bu ödül sistemini nasıl hackleyebilir ve hep motive oluruz?

Reward pathway olarak da ifade edilen beynin ödül sistemi dopamin hormonunun salgılanmasını sağlayarak bize anında mutluluk, coşku ve doyum hissi verir. Peki beynin ödül sistemi nasıl hacklenir? Bu soruyu yanıtlamadan önce motivasyon konusuna kısaca bir değinelim.

Motivasyon nedir? Nereden gelir?

İşin aslı motivasyon ve mutluluk ödüllendirildiğimizde beyindeki bu ödül sisteminin aktif hale gelmesinin bir sonucudur.

Hayattaki en büyük hedeflerimize nasıl ulaşırız? Çok çalışmak, yeni beceriler öğrenmek ve odaklanmak kesinlikle önemli şeylerdir, ancak ihtiyacımız olan en önemli şeylerin başında motivasyon gelmektedir. Motivasyonu kaybetmek bizi yolumuzdan alıkoyabilir. Bizi ertelemeye, becerilerimizden ve yeteneklerimizden şüphe duymamıza ve başarı yolundan çıkmamıza neden olabilir. En kötü durumda, motivasyon eksikliği hedeflerimizi yok edebilir ve hayallerimizi öldürebilir.

Motivasyon beynimizde bulunan ödül sistemlerindeki düşünceler ve kimyasallarla başlar. Beynimizde gelişmeye devam eder ve davranışlarımızla şekillenir. Bu nedenle beynin işlevini inceleyen sinirbilim çok önemlidir.

Sinirbilimin temellerini anladığımızda, en büyük hedeflerimize ulaşmak için motive kalabilme adına beynimizdeki ödül sistemini hackleyebiliriz. Zevk veren herhangi bir şey yaptığınızda, beyniniz sizi zihinsel ve fiziksel olarak iyi hissettirmek için dopamin salgılar. Bu genellikle en sevdiğimiz yiyecekleri yediğimizde veya gerçekten zevk aldığımız başka bir şey yaptığımızda olur. Bir şeyi yapmaktan zevk aldığımız her seferde, beynimiz bizi neyin iyi hissettirdiğini hatırlar. Aslında yaptığımız her şey için bir ödül puanı ekler.

Beynimizin Ödül Sistemini Hacklemek

İşte her zaman motive kalmak için beyninizdeki ödül sistemini hacklemenin dört yolu.

1. Bir adım öteye geçin

Aynı şeyleri tekrar tekrar yaptığınızda, bu dopamin hücumu gitgide küçülür. Motive kalmanın harika bir yolu, daha büyük ve daha büyük şeyler yaparak büyümeye devam etmektir.
İşyerinde daha büyük, daha zorlu projeleri üstlenin. Bir koşu veya fitness dönüm noktasına ulaştığınızda, daha büyüğüne doğru çalışmaya başlayın. Yabancı bir dilde akıcıysanız, nasıl daha karmaşık, felsefi konuşmalar yapacağınızı öğrenin. Kendi işiniz varsa, daha fazla kar elde edebilmek için daha fazla müşteri edinmenin yollarını bulun. Sizi konfor alanınızın sınırına itecek yeni beceriler öğrenmeye devam edin.
Daha büyük zorluklar üstlenmek, beynimizin ödül sisteminin yaptığımız şeylere yüksek ödül değerleri atamaya devam etmesine yardımcı olur. Küçük hedeflere ulaşarak başlayın. Gittikçe daha fazla küçük kazanç biriktirdikçe, daha zorlu hedeflere doğru ilerleyin.

2. Görselleştirme yapın

Motive olmanın harika bir yolu, henüz tamamlamamış olsanız bile, bir hedefe ulaştığınızı hayal etmektir. Görselleştirme aslında beynin dopamin salmasına neden olur. Bu, gelecekteki ödüllerimizi daha net görmemizi ve daha hararetli bir şekilde peşinden gitmemizi sağlıyor.
Beynimiz dopamin salgıladığında ve o coşkuyu hissettiğimizde, beynimizin limbik sisteminin bir parçası olan hipokampus, bu keyifli anları uzun süreli belleğimize kaydeder. Başarıyı ne kadar çok görselleştirirsek, beynimiz bu görselleştirilmiş başarıyı zevkli duygularla o kadar çok ilişkilendirir.
Daha iyi bir gelecek hayal edebildiğimizde, ilerlemeye ve yolumuzdaki engelleri aşmaya devam etmek için motive oluyoruz. Bu nedenle, insanlar maaşlarını yükseltmek ve terfi almak, paralarını yatırmak, çocuklarını üniversiteye yerleştirmek ve kendilerinin veya başkalarının hayatlarının ileriki dönemlerinde başarılı olmalarına yardımcı olacak başka şeyler yapmak için çok çalışırlar.

3. Stresten uzak durun

Yüksek düzeyde stres, motivasyonumuzun düşmesine neden olabilen kronik iltihaplanma ile ilişkilidir. Emory Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, stresten kaynaklanan kronik iltihaplanmanın vücutta beyindeki dopamin kaynaklarını azaltan kimyasal bir reaksiyona neden olabileceğini teorileştirdiler.
Düşük stres seviyeleri, aslında bizi daha uyanık hale getirerek daha iyi performans göstermemize yardımcı olabilir. Stresten aldığımız adrenalin patlaması bize elimizden gelenin en iyisini yapmak için gereken enerjiyi ve avantajı sağlayabilir. Ancak stres seviyeleri yüksek olduğunda stres vücudumuza, zihnimize ve motivasyonumuza zarar verebilir.
Yüksek stres tükenmişliğe neden olabilir. Daha kötü durumlarda, insanların projelerini bırakmalarına veya işlerini bırakmalarına neden olabilir. Anksiyete veya depresyon gibi zihinsel sorunlara neden olabilir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve diğer hastalıklar gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Derin nefes egzersizleri yaparak, meditasyon yaparak, koşarak veya düzenli egzersiz yaparak stresi azaltın.

4. Bakış açınızı değiştirin

Beyninizin ödül sistemini hacklemenin bir başka harika yolu da hayatınızdaki zorluklara bakış açınızı değiştirmektir. Yaygın bir sorun, birçok insanın zor işi bir engel ya da yapmaktan hoşlanmadıkları bir şey olarak görmesidir.
İyi bir strateji, zor durumlara ve engellere, sizin ve çevrenizdekilerin büyümesine yardımcı olacak fırsatlar olarak bakmaktır. Bu, zor şeylere olumlu bir gözle bakmamıza ve onlardan korkmak yerine onları yapmayı dört gözle beklememize yardımcı olacaktır.
Örneğin, ekibinizdeki üç çalışan birbiriyle anlaşamıyorsa ve ikisi bırakmayı düşünüyorsa, buna çok stresli, korkunç bir sorun olarak bakmayın. Bunun yerine duruma, öfkeli çalışanları bir araya getirmek için kişilerarası becerilerinizi kullanma fırsatı olarak bakın, endişelerini dile getirmelerine izin verin ve ardından sorunu çözün.
Kişisel ve profesyonel olarak gelişmelerine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sizin ve şirketinizin gelişmesine de yardımcı olacaktır. Aynı düşünce tarzını özel hayatınıza da uygulayabilirsiniz. Arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz anlaşamıyorsa, anlaşmazlığı onlara ve size fayda sağlayacak bir büyüme fırsatı olarak kullanın.Zor şeyleri büyük fırsatlar olarak gördüğümüzde, onları dört gözle beklemeye başlayacağız. Bir şeyler yapmayı dört gözle beklediğimizde, beynimizdeki ödül sisteminin bizi daha fazla dopaminle ödüllendirmesini sağlar ve gelecekteki sorunlara büyüme fırsatları olarak bakma şansımızı artırır. Bakış açınız değiştiğinde baktığınız şeylerin de değiştiğini göreceksiniz.

Sonuç

Motivasyon, kişisel ve mesleki gelişimin zorlu bir parçasıdır. Motivasyon filmleri, videoları ve motivasyon konuşmalarının bu kadar popüler olmasının nedeni budur. En zorlu zamanlarda bile motive kalmanın merkezi bir parçası, beynimizin nasıl çalıştığını anlamaktır. Bilim bize beynimizin ödül sistemini ve davranışlarımızı şekillendirmesine izin veren kimyasalları ve yolları iyi anlamamızı sağladı.
Daha büyük zorluklar üstlenerek, başarıyı görselleştirerek, aşırı stresten kaçınarak ve zor durumlara başkalarına yardım etme ve kendinizi geliştirme fırsatı olarak bakarak beyninizdeki ödül sistemini hackleyin.
Beynimizi keşfetmeye başladığımızda, yaşamlarımızda daha iyi sonuçlar elde edebilir ve daha büyük hedeflere ulaşabiliriz.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Motivasyon mutluluk