Silah ruhsatı nasıl alınır? Silah ruhsat harcı ne kadar?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Bir kişinin silah ruhsatı alabilmesi için yerine getirmesi gereken bazı şartlarla beraber ruhsat için ödemesi gereken belirli bir ücret bulunmaktadır. Silah ruhsatı almak için bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde...

Günümüzde bazı güvenlik sebeplerinden dolayı silah barındırmak isteyen buna istinaden de silah ruhsatı almak isteyen pek çok kişi var. Özellikle ülkemizde ve dünyada yaşanan üzücü ve tedirgin edici olaylardan dolayı vatandaşların silah sahibi olma isteğinde artış görülüyor.

Silah sahibi olmak isteyen kişiler her ne kadar bunu sadece güvenlik tedbirleri kapsamında olacağını düşünse de konuya dair bazı kurallar bulunuyor.

Silah, ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet verecek bir araçtır. Bu sebeple herkeste silah bulunmasına ve her bireyin silah ruhsatı almasına izin verilmemektedir.

Silah kullanmak veya silah sahibi olmak sadece tedbir amaçlı gerçekleşse de ne yazık ki beklenmedik kötü durumlar doğurabilir.

Son dönemlerde artan sıkı önlemler dahilinde belirli kurallar dahilinde ve gerekli belgeler sağlandığında birey silah sahibi olabiliyor.

Silah ruhsatları, kanun ve yönetmeliklerde yapılan son düzenlemelerle beraber, yivsiz veya yivli av tüfekleri ya da tabancalar dahilinde oluşacak olan tüm düzenlemeleri, jandarma genel komutanlığı yürütmektedir.

Aynı zamanda silah ruhsatları üzerinde boyut veya kullanım yönünden çeşitlenme içeren pek çok düzenleme yapılmıştır.

Bu düzenlemeler ve çeşitlendirmelerden ilki, 5 yıl geçerliliği olan silah bulundurma ruhsatıdır. 

Bununla beraber 5 sene kullanım süresi bulunan, taşıma ve yivli av tüfeği ruhsatları da geçerlilik süreleri kısa olan silah çeşitlerindendir.

Belirtmek gerekir ki kamu görevlisi olarak emekliye ayrılmış bir kişinin silah ruhsatı süresinde kısıtlama bulunmamaktadır.


Silah Ruhsatı Almak İçin Gerekli Evraklar

Silah ruhsatına sahip olan bireyler çoğunlukla, belirli meslek gruplarında görev yapan veya bazı özel durumlara ilişkin olan vatandaşlardır. 

Kamu sektöründen emekliye ayrılmış bir kişiye, kolluk kuvvetlerine, koruma bakım ya da onarım işinde özel veya kamu kurumlarında görev yapan kişiye ve buna benzer meslek mensuplarında, silah ruhsatı alabilme izni verilmektedir.

Bu bahsedilen meslek gruplarında bulunmayan kişilerin silah ruhsatı alabilmek için öncelikli olarak 21 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

Yaş sınırlamasını sağlayan ve silah ruhsatına uygun görünen bir aday, öncelikle ikamet ettiği yerde bulunan il valiliğine başvuru yapmalıdır.

Bireyin adli sicil kaydının temiz olması zorunludur. Aksi durumda silah ruhsatı alım işlemleri başlamadan sonlandırılır.

Ardından silah ruhsatı almak isteyen birey, sağlık raporunu, vesikalık fotoğrafını, herhangi bir yere vergi borcunun bulunmadığına dair belgesini, ruhsat için ödemiş olduğu harç makbuzunu ve istenilen diğer belgeleri, silah ruhsatı alımında ilgili yere teslim etmek zorundadır.


Silah Ruhsat Harcı Ne Kadar?

Silah ruhsatını alabilmek için 21 yaşını doldurmuş ve EGM tarafından gerekli incelemelerden sorunsuz olarak geçmiş olmanız gerekiyor.

Ardından ruhsat için şekil şartı bakımından istek formu doldurulmalıdır. Bununla beraber bireye ait nüfus cüzdanı aslının da bulunması mecburidir.

Bireyin herhangi bir sağlık probleminin olmadığına dair sağlık raporu, vesikalık fotoğrafı, gerekli harç ve vergi ödemelerine dair belgeleri, ikamet ettiğini şehirdeki il valiliğine teslim edilmelidir.

Tüm işlemeler tamamlandıktan sonra kişi almak istediği ruhsat türü ve ruhsat süresi bakımından belirli bir ücret ödemek zorundadır.

Silah ruhsatları yaklaşık beş yıllık bir süreyle verilmekle beraber, ruhsat türü bakımından da 2.000 ile 7.000 arasında bir ücret ödemesi gerekiyor.

Silah ruhsatı için ödenecek olan net ücret valilik tarafından bireye iletilecektir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
silah ruhsatı silah ruhsatı nasıl alınır silah ruhsat ücreti silah ruhsat harçları nasıl yapılır