Sonuçlar ürkütücü: Sıcaklık artıyor, oksijen azalıyor
Uzmanlar açıkladı… Sonuçlar maalesef ürkütücü: Sıcaklık artıyor, oksijen azalıyor… Peki bizi bekleyen olumlu olumsuz senaryolar neler?
Enstitü bilim insanları, Marmara Denizi'nde Alemdar 2 gemisi ile yaz yolculuğunu tamamlayarak oksijen, sıcaklık, mevsimsel etkiler ve denizin mevcut durumunu inceledi.
Keşif gezisi kapsamında denizin yaklaşık 100 noktasından örnekler alındı ve analizler yapıldı. İlk bulguları paylaşan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, fiziksel, kimyasal ve biyolojik numune alımı için bazı özel bölgeler seçtiklerini, bu alanlardan daha fazla veri sağlamak için özel şamandıra sistemleri kurmayı planladıklarını söyledi.
Böylece bu noktalardan sürekli örnek alıp ofis ortamında değerlendirebileceğiz.
Gazioğlu, örneklemelerinin Marmara Denizi'nin Temmuz değerleri hakkında son derece önemli bilgiler verdiğini belirterek, üst katmandaki süreçleri anlamamızı sağlayacak uygulamalar gerçekleştirdik.
Marmara Denizi oksijen sıkıntısı çeken bir denizdir, üst tabakalarda oksijen tüketimi yüksektir ve oksijen miktarı giderek azalmaktadır.
Arzu etmediğimiz seviyelere indiğini gördük.
Alt tabakada Akdeniz suyunu temsil eden sularda, istemediğimiz ancak beklediğimiz oksijen değerlerinde sonuçlar da vardır.
ISITMA SIKINTISI DA EKLENDİ
Gazioğlu, bu yıl hava sıcaklığındaki artışın geç ama şiddetli başladığını, Marmara Denizi'nin Karadeniz gibi soğumadığını, bunu ilk 25 metrelik katmanda görebildiğimizi, yani Marmara Denizi'nin çok üşümeyip sıcak kaldığını gördüğümüze işaret etti.
Artan sıcaklığın bir sonraki yıla aktarılması var.
Onu besleyen Karadeniz, ısı transferini buraya aktarıyor.
Oksijen sıkıntısı vardı ve ısıtma bir sıkıntı haline geldi.
Yüzeyde 24-25 derece ölçtük, beklentimiz 22-23 dereceydi.
Sıcaklığın Ağustos ayının sonuna doğru yükseliş eğilimini sona erdirdiğini söyledi.