Yoksa siz yapay zeka çıktı casuslar devri bitti mi sanıyordunuz?


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

MİT'in takas operasyonundan öyle bir hikaye çıktı ki, dijital teknolojiyle casuslar devri kapandı sananlara yanıt niteliğinde.

MİT'in ev sahipliğini ve koordinasyonunu üstlendiği ABD-Rusya-Almanya arasında gerçekleşen insan takası, casusluk dünyasının hâlâ ne kadar aktif olduğunu gösteren bir hikaye sunuyor. Rusya Cumhurbaşkanı Putin, takas edilen Rus ajanlarını ve çocuklarını, Ankara'daki operasyonun ardından Vnukova Havalimanı'nda karşıladı. Bu olay, casusluk mesleğinin dijital çağda da devam ettiğini ve teknolojinin yanı sıra insan kaynaklı istihbaratın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Takas edilen aile, SVR ajanı olan Artem Viktorovich Dultsev ve Anna Valerevna Dultseva ile çocuklarından oluşuyordu. Dultsev çifti, Avrupa Birliği ülkelerine yaptıkları seyahatler sırasında aktif görevdeki veya "uykudaki" casuslara kuryelik yapıyor, para ve istihbarat taşıyordu. Arjantin pasaportu taşıyan ve dijital teknoloji alanında çalışan mütevazı bir aile gibi görünerek ideal bir maske oluşturmuşlardı.

Ayrıca, Putin'in karşıladığı bir diğer isim, FSB tetikçisi Vadim Krasikov'du. Bu takas operasyonunun çoğu ismin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği 2022 yılına denk gelmesi dikkat çekici. Rusya'nın, Batıda tutuklanan değerli elemanlarını kurtarmak için adeta bir takas malzemesi topladığı düşünülüyor.

Haberde, casusluğun önemine vurgu yapılırken, istihbarat servislerinin teknolojinin yanı sıra insan kaynaklı istihbarata da ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Ayrıca, casusluğun dünyanın en eski ikinci mesleği olduğu esprili bir dille anlatılıyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.