Yumurta Nasıl Haşlanır: Yumurta Haşlama Süresi ve Yöntemleri Nelerdir?


Google News

Yayınlama: 2 yıl önce

Son güncelleme: 2 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Yumurta nasıl haşlanır öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu makalede, yumurtalarınızı mükemmel bir şekilde pişirebilmeniz için yumurta haşlama sürelerini ve yöntemlerini inceleyeceğiz.



Yumurta haşlama, biraz sanat biraz bilimdir. Haşlanmış yumurtanın ne kadar süre haşlanacağı, nasıl haşlanacağı ve çiğ mi yoksa pişirilmiş mi olacağı tamamen yumuşaklık derecesine bağlıdır. Yumurta haşlamak için öncelikle yumurtalar soğuk suda yıkanmalıdır. Soğuk su, yumurtanın döllenmesini engeller ve pişirme süresini kısaltır.


Yumurta nasıl haşlanır? Haşlama süresi nedir?

Yumurta ne kadar kaynatılır?

Kural olarak, yumurtayı kaynamaya başladığınız andan itibaren 10-12 dakika haşlamanız gerekir. Bu süre içinde, yumurta gövdesi tamamen pişer ve çalkalanmaya başlar. Yumurtayı çalkalamak, kabuğunun daha rahat soyulmasını sağlar. Ayrıca, kabuğunda oluşan çatlaklar sayesinde, yumurta içi daha hızlı pişer ve sulu olmaz.

Yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayarak aksi takdirde pişirdiğiniz yumurtaya benzemeyecek bir tada sahip olabilirsiniz. Haşlama süresini uzatmaktan kaçınmalısınız


Yumurta haşlama yöntemleri nelerdir?

Yumurta haşlama yöntemleri

Yumurta haşlama, yumurtanın kabuğunu çatlatmadan pişirilmesi işlemidir. Yumurta haşlamak için en sık kullanılan yöntemlerden biri, buzlu suyla haşlama yöntemidir. Buzlu suyla haşlama, yumurtaları soğuk sudan çabuk çıkarmanıza olanak sağlar ve aynı zamanda pişme süresini de kısaltır. Soğuk suyla haşlama, yumurtaların daha tamamen pişmesini sağlar ve özel bir lezzet kazandırır.


Yumurta ile yapılabilecek yemekler nelerdir?

Yumurta ile hangi yemekler yapılabilir?

Yumurta ile yapılabilecek yemekleri sıralamaya başlıyacağız. Öncelikle, menemen denemelisiniz. Çünkü menemen yumurtanın en güzel şekilde ortaya çıktığı bir yemektir. Yemek kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır adeta. Buna ek olarak, omlet de oldukça lezzetlidir ve kolayca hazırlanabilir. Ayrıca, istediğiniz herhangi bir sebzeyle birlikte omlet yapabilirsiniz. 

Son olarak, poğaça da yumurtadan çok lezzetli bir şekilde hazırlanabilir. Özellikle kuşkuya duyduğunuz kişiler için harika bir seçim olacaktır.


Yumurtanın faydaları nelerdir?

Yumurtanın faydaları...

Yumurta, vücudun günlük ihtiyacı olan proteinin yüzde 10’unu karşılar ve buna ek olarak, vücudun potasyum, magnesium, selenyum, manganez, demir, fosfor ve çinko ihtiyacını da karşılamaya yardımcı olur. Ayrıca vitaminler A, B2, B6 ve B12’yi de içerir. Yumurta sarimsaklı mayonez yapmak isteyenler için mükemmel bir kaynaktır.

Yumurtanın zararları nelerdir?

Yumurtanın zararları...


1. Yumurta, kolesterol seviyelerini yükseltir. Ayrıca, tansiyonu da yükseltir.

2. Yumurta kansere neden olabilir. Özellikle sindirim sistemi kanseri için en büyük risk faktörlerinden biri sayılmaktadır ve yumurta, sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir.

3. Yumurta, mide-barsak hastalıklarına yakalanma riskini artırabilir. Özellikle kabızlık problemi olan kişilerde bu durum daha da belirgin hale gelmektedir. Kabızlığa bağlı olarak gelişen mide-barsak hastalıklarından bazıları ise; ülser, apandisit ve dizanteridir.

4. Yumurtadan elde edilen yağlar vücuda toksin birikimiyle sonuçlanabilir.


Yumurta Haşlamak İçin İpuçları

  1. Yumurtalarınız ne kadar taze olursa, o kadar iyi sonuç vereceklerini unutmamak önemlidir. Bu yüzden taze yumurtaya erişiminiz varsa, kesinlikle kullanın!
  2. Ekipman olarak yumurtaları haşlamak için bir tencereye ve biraz suya ihtiyacınız olacak. İşte bu kadar!
  3. Yapmanız gereken ilk şey tencerenizi suyla doldurmak ve kaynatmak.
  4. Su kaynadıktan sonra yumurtalarınızı dikkatlice tencereye indirin. Yumurtalarınızı nasıl sevdiğinize bağlı olarak pişirme süreleri değişecektir.
  5. Yumuşak haşlanmış yumurtalar için 3-4 dakika pişirin. Orta haşlanmış yumurtalar için 5-6 dakika pişirin. Katı haşlanmış yumurtalar için ise 7-8 dakika pişirin.
  6. Yumurtalar piştikten sonra dikkatlice tencereden alın ve pişirme işlemini durdurmak için buz banyosuna koyun.
  7. Ve işte bu kadar! Artık yumurta haşlamayı öğrendiniz. Lezzetli kahvaltınızın tadını çıkarın!

Başka bir yemek tarifleri yazımızda buluşuncaya kadar hoşçakalın.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
yumurta yemek lezzet