Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü! Meteoroloji'den yeni uyarı


Google News

Yayınlama: 12 saat önce

Okuma süresi: 3 dakika

Ekim ayının ortalarında birçok bölgeden kar haberleri gelmeye başladı. Kış turizminin önemli merkezlerinden Ilgaz Dağı'na ve Uludağ'a da mevsimin ilk karı düştü. Meteoroloji'nin yeni raporunda peş peşe uyarılar yapıldı.

## Beyaz Örtü: Kışın Müjdecisi

Kışın ilk kar ı, coğrafyanın kucakladığı dağ zirvelerine, tepelere ve yaylalara düştü, beyaz örtüsünü serdi. Ege'den Karadeniz'e, Doğu Anadolu'nun yüksek tepelerinden Toroslar'ın eteklerine, doğanın uyanışı başladı. Mevsimlerin dansı, kışın ilk adımlarıyla başladı.

**Ilgaz Dağı:** Anadolu'nun sen yüce bir dağısın dizeleriyle anlatılan Ilgaz Dağı'na ilk kar yağışı düştü. Kastamonu ve Çankırı sınırlarında bulunan bu görkemli dağın etekleri sağanağa teslim olurken, zirvelerde kar yağışının müjdecisi beyaz bir örtü oluştu. 2500 rakımlı Küçük Hacet ve Büyük Hacet tepeleri ile Kayak Merkezi'nde etkili olan kar yağışı, fotoğraf tutkunlarının ve doğaseverlerin ilgisini çekti. Dağa çıkanlar, kışın ilk nefesini soluyarak, hatıra fotoğrafları çektirdiler. Furkan Yüksel, "Bugün 17 Ekim ve ilk kar yağdı. Üniversite öğrencisiyim, kar yağışını merak ettiğimiz için geldik. İlk kez geliyorum, manzara çok güzel." dedi.

**Uludağ:** Türkiye'nin önemli kayak ve kış turizm merkezlerinden Uludağ'da da beyaz örtü belirdi. Oteller Bölgesi'nde hava sıcaklığının düşmesiyle başlayan kar yağışı, pistleri ve teleferik tesislerinin çatılarına beyaz bir örtü serdi. Uludağ'da hava sıcaklığı 2 ile -7 derece arasında ölçüldü.

**Ardahan:** Ardahan'ın yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, Ardahan-Şavşat ve Ardahan-Ardanuç kara yollarını ile Bülbülan Yaylası'nı beyaza bürüdü. Kentteki yüksek rakımlı dağların zirveleri de karla kaplandı.

**Düzce:** Düzce'de gece saatlerinde başlayan soğuk hava ve sağanak, yerini kar yağışına bıraktı. Sinekli, Kardüz, Samandere ve Pürenli yaylaları karla kaplandı.

**Bolu:** Yedigöller yolu üzerinde bulunan Ayıkayası ve Çeledoruğu mevkilerinde de kar yağışı etkili oldu.

**Palandöken:** Erzurum'un göz bebeği Palandöken Dağı, deniz seviyesinden 3176 metre yükseklikteki zirvesine yağan karla beyaz örtüye büründü. Palandöken'e çıkan vatandaşlar, kar ın tadını çı kar ıp, yakınlarına canlı yayın yaparak, kar ın büyüsünü paylaştılar. "Palandöken yavaş yavaş beyaz gelinliğini giyinmeye başladı. Kar bu şehrin olmazsa olmazlarından. Bu yıl ikinci kez Palandöken'e kar yağıyor." dedi, Palandöken Kayak Merkezi'nde görevli Engin Dal.

**Kars:** Kars'ta sabah saatlerinde başlayan sağanak, yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü. Sarıkamış ilçesinde Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin zirvesi beyaza büründü. Selim ilçesinde ise Allahuekber Dağları'nda etkili olan kar yağışı, yüksek rakımdaki köyleri beyaza bürüdü.

**Meteoroloji Genel Müdürlüğü:** Ülkemiz genelinin parçalı bulutlu, yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Marmara'nın doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Güney Doğu Anadolu'nun doğusu ile Yozgat, Sivas ve Çankırı çevrelerinde yağmur ve sağanak yağış bekleniyor. Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunun yükseklerinde ise karla kar ışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Karadeniz kıyıları, Bitlis, Muş, Van'ın kuzeybatısı, Diyarbakır, Siirt'in kuzeyi, Ağrı ile Iğdır'da kuvvetli olması bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara kar şı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Rüzgarın Ege kıyıları, Marmara ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde iç kesimlerde yer yer hafif zirai don olayı bekleniyor.

Kışın ilk kar ı, doğanın uyanışı, bir kez daha kendini gösterdi. Dağlar beyaz örtülerini giydi, yaylalar karla kaplandı. Doğanın renkleri, kışın beyazına teslim oldu. Bu beyaz örtü, kış turizminin kapılarını açarken, doğaseverleri de büyülü bir dünyaya davet ediyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

kar meteoroloji kis soguk hava kar yagisi